How It’s Made

Stap 1 – Het verzamelen van textiel

Als eerste wordt al het oude textiel verzameld, zoals oude militaire en politie-uniformen. Maar ook oude bedrijfskleding, oud linnen afkomstig uit ziekenhuizen en allerlei ander soorten gebruikt textiel wordt hier voor bij elkaar gehaald.

Stap 2 – Strippen van onbruikbare delen

Alle niet recyclebare onderdelen worden van de kleding verwijderd en apart gehouden, denk hierbij aan knoppen, ritsen, logo’s en andere versierselen die niet herbruikbaar zijn.  Deze worden handmatig verwijderd en apart gehouden.

Stap 3 – Versnipperen

Het textiel wordt vervolgens op kleur gesorteerd en in grote machines versneden tot kleine reepjes.

Stap 4 – Vervezelen

De stukken textiel worden verder afgebroken tot kleine katoenvezels die vergelijkbaar zijn met de katoenvezels die rechtstreeks van een katoenplant afkomen.

Stap 5 – Spinnen tot garen

De vezels worden tot nieuwe garen gesponnen waar je weer nieuwe textiel van kunt maken. Op deze manier is het hele proces circulair en kan er een nieuwe 100% gerecyclede stof worden gemaakt. 

Stap 6 – Weven

Bij deze stap worden de gesponnen garen machinaal tot een lap stof geweven. Bij dit proces beginnen de  gerecyclede garen echt een nieuw leven te krijgen op weg naar een circulair kledingstuk.

Stap 7 – Verven

De geproduceerde rollen textiel moeten in sommige gevallen opnieuw geverfd worden als het kleurverschil tussen de origineel gebruikte stoffen te groot is. Dat wordt waar nodig gedaan in industriële textiel-print en verfmachines.

Stap 8 – Snijden van de stof

De banen textiel worden in een geautomatiseerd proces door een machine tot het gewenste formaat gesneden en per stuk gesorteerd.

Stap 9 – Naaien

De gesneden stukken worden door een automatische naaimachine aan elkaar vast genaaid tot een kledingstuk. De kleding is nu klaar om tot ons circulair eindproduct gemaakt te worden.

Stap 10 – Bedrukken

De circulaire kleding komt bij ons binnen en wordt door ons bedrukt met het ontworpen design. Hierna is het eindproduct compleet en hou je/ houd je een 100% gerecycled kledingstuk over.

Stap 11 – Verpakken en verzenden

We verpakken de kleding in onze verzendzakken met verzendlabel en zo wordt het jouw kant opgestuurd op de meest groene manier.  Zowel de verzendzak en het label zijn gerecycled en de verzendzak zelfs twee is keer te gebruiken.

It’s Fair to be Fair